polarus[20/11/2013] Voor antroposofen is de antroposofie heel gewoon. En met alle vrije scholen, antroposofische huisartsen, therapeuten, zorg voor verslaafden, met de instellingen op het gebied van heilpedagogie en sociaaltherapie, met de biologisch-dynamische landbouw en alle winkeltjes waar antroposofisch-achtige spulletjes worden verkocht en niet te vergeten alle antroposofische literatuur – met dat alles werpt antroposofisch Nederland toch wel enig gewicht in de schaal, zou je denken?
Afgelopen weekeinde bezocht ik een flinke, om niet te zeggen hele grote boekwinkel in Amsterdam. Op de derde of vierde verdieping (ik raakte de tel kwijt) was de afdeling met religieuze, spirituele en aanverwante boeken.
Benieuwd ging ik eens kijken naar het aanbod aan antroposofische titels.

U ziet het complete aanbod ‘antroposofie’ van boekhandel Polare, op het Spui in Amsterdam, op de foto hierboven. Kijkt u maar eens goed!
Van links naar rechts (de vier boeken helemaal links staan op de plank ernaast, ze horen niet bij de antroposofie): een boek dat op zijn kant staat; De levensloop van de mens van Bernard Lievegoed; Liefde en seksualiteit van Jeanne Meijs; De jaarfeesten van Rudolf Steiner; Lexicon Antroposofie van Henk van Oort; nog eens twee exemplaren van De Jaarfeesten van Rudolf Steiner (vergissinkje van de inkoper); De wetenschap van de geheimen van de ziel van Rudolf Steiner; De bijen van Rudolf Steiner; Antroposofie – een nieuwe benadering van Rudolf Steiner. Nog meer naar rechts begint de ‘afdeling vrijmetselarij’, hier broederlijk naast de antroposofie…

In dezelfde boekwinkel telde ik 50 strekkende meter aan kookboeken.
Heel voorzichtig mogen we concluderen dat er voor de antroposofie nog veel groeikansen liggen.