Derde, bewerkte en geactualiseerde druk

In 2012 verscheen Bevallen op eigen kracht van Wendy Schouten, een boek dat zwangere vrouwen hulp biedt bij de voorbereiding op de bevalling en de keuzes die daarin gemaakt moeten worden. Na relatief korte tijd was er een herdruk nodig, die ook snel zijn weg vond. Nadien is deze titel enkele jaren uitverkocht geweest (en circuleerden op de tweedehands-internet-markt exemplaren waarvoor heel veel geld gevraagd werd).

De schrijfster wilde het boek voor een nieuwe druk herzien, en heeft dat in het afgelopen jaar gedaan. Een flink deel is geactualiseerd en ‘omgeschreven’ en deze derde, vernieuwde druk is sinds kort verschenen.

Om altijd, als uitgever, maar de lof te zwaaien over de eigen uitgaven — dat is een kruideniersachtige insteek die we niet willen hanteren. Daarom hieronder een review over deze titel zoals die op de website van Bol te vinden is:

Dit boek is op 3 manieren een enorme aanrader en aanvulling op alle boeken die geschreven zijn over bevallingen. Zowel voor aanstaande moeders als voor diegene die werken met zwangere en bevallende vrouwen.
De eigen ervaringen zijn naast ontroerend en herkenbaar vooral ook inspirerend. De auteur, Wendy Schouten, beschrijft kritisch en met humor waar ze tijdens haar eigen bevallingen heeft opgegeven aan zichzelf, waar ze ondersteuning heeft ervaren, wat ze heeft gemist en wat haar heeft geholpen om te bevallen op de meest veilige en bevredigende manier voor haar EN haar kinderen.
Het tweede deel van haar boek vertelt over het Nederlandse verloskundige systeem, en niet alleen over het verloskundig systeem maar ook over het stuk waar we onze autonomie, onze eigen stem over ons eigen lichaam hebben weggegeven waardoor we het zo moeilijk vinden om te ervaren wat goed voor ons is. En we ons steeds meer door een ander laten vertellen wat we moeten doen. In dit geval de verloskundige en de gynaecoloog.
In het laatste deel van het boek krijg je tips en inspiratie om op zoek te gaan naar jouw eigen unieke manier om te bevallen. Vanuit plezier en vertrouwen. In contact met je eigen lichaam en je kindje. Waardoor je de kans op een veilige en fijne bevalling zelf enorm vergroot.
Voor mij persoonlijk zijn de onderbouwing en de tips van de schrijfster zo goed, dat ik, als verloskundige/vroedvrouw nieuwe dingen geleerd heb, die van essentieel belang blijken te zijn voor de geboorte van moeder en kind.
En dat alles geschreven met humor en zelfspot zodat je niet stopt met lezen.
Een must read dus, voor elke aanstaande moeder die behoefte heeft om op haar eigen manier te bevallen.
Jolien Bolhuis Kooijman, vroedvrouw/verloskundige