De weg naar vrijheid

De weg naar vrijheid is de weg die de mensheid gaat — en is de weg waarvan wij in ons leven een stukje afleggen. Het is dan ook niet vreemd dat De weg naar vrijheid, van Margarete van den Brink, nu onder ons imprint Adventum heruitgegeven is.

Eerder verscheen het bij uitgeverij Ten Have. Destijds werd het lovend besproken door Boudewijn Koole. Hieronder een fragment uit zijn bespreking:

Het boek van van den Brink is net als dat van Stolp een uitwerking en combinatie van antroposofische en modernere inzichten. Zij begint met een boeiende weergave van de visie op vrijheid en de dilemma’s ervan in de moderne samenleving, speciaal bij de Verlichtingsdenkers. Daarna werkt zij de visie van Steiner en de latere antroposofie uit op de persoonlijke transformatie van individuen die nu doorbreekt in de evolutie (98: eind van de twintigste eeuw). En combineert die met haar ervaringen die zij in haar werk als communicatieadviseur heeft opgedaan. Daaruit heeft zij — neergelegd in eerdere boeken — een schema ontwikkeld in een aantal stappen naar vrijwording. Evenals Stolp onderscheidt zij daarin eerdere groepsfasen en latere individuele fasen, maar zij werkt die in dit boek uit aan de hand van een aantal boeiende concrete voorbeelden. Zij put daarbij behalve uit haar ervaring ook uit berichten in de media en diverse boeken. Dat alles leidt tot een interessant betoog waar lezers zeker inspiratie aan zullen kunnen ontlenen.

Een ander sterk punt van het boek van van den Brink is haar behandeling van de onderdrukking van vrouwen (speciaal in de islam), met onder meer de voor- en nadelen van het dragen van een hoofddoekje. Daar is de concrete samenleving heel erg aanwezig en wordt op een buitengewoon praktische en waardevolle wijze belicht vanuit haar interessante invalshoek.
Boudewijn Koole

Meer informatie over de schrijfster »