Steiner & Krishnamurti

Boeken hebben ook een 'levensweg'. Zo'n 30 jaar geleden schreven Mary Noothoven van Goor en Mark Mastenbroek hun gezamenlijke werk over Rudolf Steiner en Jiddu Krishnamurti. Het zou verschijnen bij een bekende antroposofische uitgeverij, maar de uitgever deinsde in de laatste fase terug.

Men durfde het toch niet aan. - Wie nu kennis neemt van de inhoud kan zich daar vermoedelijk niet veel bij voorstellen. Het is een heerlijk, met vaart geschreven werk. In afwisseling schreven beide auteurs hoofdstukken waarin het leven en werken van de beide hoofdpersonen gevolgd wordt. Hoe de jonge Krishnamurti in theosofische kringen werd binnengehaald; terwijl Rudolf Steiner als voorzitter van de Duitse sectie van de Theosofische Vereniging zijn eigen verbinding had met de internationale kopstukken van die Vereniging. Die verbinding begon al wat te kraken, zeker omdat Steiner in zijn geesteswetenschap steeds meer aspecten van het Christuswezen blootlegde.

Dat Krishnamurti als de komende Maitreya werd gepresenteerd, en alles wat daar omheen gebeurde, leidde tot een breuk tussen Rudolf Steiner en de Theosofische Vereniging. En uiteindelijk ook tot een breuk tussen Krishnamurti, die in 1929 afstand deed van alle aanspraken die met zijn persoon verbonden waren, en de Theosofische Vereniging. - Een intrigerende overeenkomst in het lot van de twee hoofdpersonen.

In de afgelopen maanden werkte Mark Mastenbroek (Mary Noothoven van Goor overleed in 2004) het manuscript nog eens grondig door en zo is de tijd nu kennelijk rijp om dit werk te laten verschijnen.