Kopzorg
- Een handreiking voor beperkingen in de zelfregulatie van bewustzijn bij hersenletsel, in de acute, subacute en chronische behandelfase -
Op basis van zijn langdurige ervaringen en permanente verdieping van zijn vak, beschrijft de auteur het Hersengedragmodel en verbindt dit met inzichten uit de antroposofie. Zo biedt hij een kader om te kunnen waarnemen en begrijpen wat de patiënt ervaart en geeft hij bovendien allerlei handelingsperspectieven om de patiënt op de juiste manier tegemoet te kunnen treden. - Mede daarom is dit boek ook van belang voor mantelzorgers. - Tweede bewerkte editie!
(paperback, genaaid, met afb., 149p.)
Kopzorg vertelt het verhaal over wat een zieke kan doormaken als hij of zij herstelt van bewustzijns- en gedragsveranderingen na hersenletsel. Doordat ingewikkelde veranderingen worden teruggebracht tot een overzichtelijk grondpatroon, ontstaat er een unieke kijk op neurologische verschijnselen, zoals nog niet eerder is beschreven.
Het hier beschreven Hersengedragmodel legt het verband tussen enerzijds de menselijke zielsvermogens denken, voelen en willen en anderzijds de in anatomie en fysiologie vast te stellen functies van het zenuwstelsel die deze zielsvermogens ondersteunen. Dit verband wordt zichtbaar gemaakt met veel voorbeelden uit de praktijk van de zorg voor mensen met hersenletsel.
Op basis van het Hersengedragmodel, kunnen mensen worden verpleegd overeenkomstig de uitgangspunten van de revalidatie ten behoeve van het wakker worden uit coma en het herwinnen van lichaamsfuncties.
Kopzorg is niet alleen een naslagwerk voor zorgprofessionals, maar ook een boek dat veel herkenning kan opleveren bij mantelzorgers en mensen die hersenletsel hebben ondergaan.
info van de uitgever
[Nearchus / Kolisko]
Tweede bewerkte druk, 2024
ISBN 9789492326577
€ 30,00 Webwinkel »