Dementie en ik

Dementie en ik

Een bundel met artikelen over dementie: ervaringsverhalen van antroposofisch werkende therapeuten; antroposofische inzichten over het ontstaan en de achtergronden van dementie en enkele artikelen over de hersenen en het menselijk bewustzijn. In deze bundel wordt aannemelijk gemaakt dat het ik van de dementerende patiënt tot op het allerlaatste moment verbonden blijft en in de verschillende fases van dementie op speciale momenten nog steeds ’ontmoet’ kan worden.
(paperback met afb, 174 pagina’s)

Dit boek draagt bij aan een integrale benadering van dementie en de dementerende mens, die niet de ogen sluit voor de verschrikkingen van de ziekte, maar desondanks nieuwe perspectieven biedt om het proces van het terugtrekken van het ik met moed en vertrouwen aan te gaan.Want dat Ik trekt zich weliswaar terug, maar verdwijnt niet! Door de classificatie van het proces van terugtrekken in vier stadia in dit boek kan de omgeving dit Ik vervolgen en ondersteunen gedurende het hele proces. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat juist in dit dementieproces onverwerkte gebeurtenissen uit iemands leven alsnog verwerkt kunnen worden. (Wouter Endel, huisarts)

Een inspirerend boek voor de lezer die behoefte heeft aan meer dan één manier van kijken naar dementie. Prachtige verhalen die tot de kern doordringen worden afgewissled met eerste stappen om ontwikkelingsgericht om dementie te benaderen. Ook de bijzondere aandacht voor de levensbeschouwenwelijke zaken is verdienstelijk. Het boek verbindt de praktijk van de omgang met de dementerende mens en de theoretische concepten erover met elkaar. (Tom van der Meulen, directeur Ideon, dementie-professionals)

Een bijzonder boek waarin beschreven wordt, dat ondanks beschadigingen in de hersenen zoals bij demensie, ontwikkelingsmogelijkheden blijven bestaan en het ik zich soms nog manifesteren kan. Dan zie je voor een moment de mens zoals hij ooit was. Het geeft de bevestiging, dat de geest de leidende macht is over het lichaam. (Mw. S. de Ruiter, familielid dementerende)
Met bijdragen van Connie Alblas, Marjolein Baars, Arie Bos, Marko van Gerven, Marie-José Gijsberts, Mieke Mercks-van Spaandonk, Jacqueline Stoop en Christina van Tellingen.
Info van de uitgever
[Kolisko, 2014]
i.s.m.het Louis Bolk Instituut

ISBN 9789073310889

15,00