Schipper mag ik overvaren?

Schipper mag ik overvaren?

De jaarfeesten in de stroom van de seizoenen

De jaarfeesten, je komt ze bijvoorbeeld als Vrije Schoolouder tegen op de school van je kind. Waarom worden die feesten gevierd?
In dit boek komt de volle rijkdom van de jaarfeesten aan bod: hun diepe inhoud en de betekenis daarvan; de wortels van de manier waarop de feesten gevierd worden in oudere, voor-christelijke culturen; de vraag hoe je met kinderen van deze tijd in de drukte van school of gezin de feesten vieren kunt; gebruiken, symbolen en verhalen rondom de jaarfeesten en tot slot ook nog een aantal knutselideeën, recepten en liedjes. Dat alles in een kloeke gebonden uitgave die is geïllustreerd met honderden kleurenafbeeldingen.
(genaaid/gebonden, 373 pagina’s, 4e bewerkte druk)

De feesten in het jaarverloop liggen als herkenningspunten op onze weg door de tijd. In alle culturen in heden en verleden zijn ze gevierd, op veel verschillende manieren. Ook in onze cultuur - al is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend en is het soms moeilijk een passende vorm te vinden.

Door het beleven van de feesten kunnen ervaringen en herinneringen ontstaan die een mensenleven meegaan. Een verbinding met de feesten in de gang door de seizoenen is als het drinken uit een weldadige bron.

Schipper mag ik overvaren? geeft toegang tot een nieuw en bewust beleven van de jaarfeesten. Diepere achtergronden, natuurbeleving, oude rituelen en gewoonten, liedjes en knutselideeën komen allemaal aan bod. Samen met de vele tips voor vieringen en de kleurrijke illustraties maken ze dit boek tot een warme uitnodiging om de jaarfeesten te (her)ontdekken.


Juul van der Stok (1944) verlangde als kind al naar een eigen verbinding met de grootse achtergronden van de feesten. Als moeder zocht zij naar een vertaling van het inhoudelijke voor de praktijk van het dagelijks leven.
Daarnaast gaf ze gedurende dertig jaar vele cursussen in binnen- en buitenland.
Zij is lid van de studie- en werkgroep het Zonnejaar, waarin het thema jaarfeesten centraal staat en nog steeds verder wordt verdiept.
Tegenwoordig viert ze de jaarfeesten ook met haar kleinkinderen.
Dit boek is de vrucht van haar verbinding met De jaarfeesten in de stroom van de seizoenen.
[Nearchus CV, 2010]

ISBN 9789073310636

34,50