Een speurtocht naar het geniale

Een speurtocht naar het geniale

Enkele tientallen jaren hield Albert Soesman zich bezig met het werk van grote kunstenaars, dat van Rembrandt in het bijzonder. Daarbij kwam hij op het spoor van een samenhang tussen de compositie en de voorstelling in het werk van de grote meesters. Verborgen achter de voorstelling gaan verhoudingen (de gulden snede), cirkels, driehoeken e.d. schuil waarbij de grote kunstenaars zodanig werkten dat zij vorm en inhoud tot een hogere eenheid wisten te maken. (252 pagina’s, vele afbeeldingen in kleur en zwartwit)

Een verrassend nieuw zicht op het werk van grote kunstenaars. Albert Soesman, schrijver van De twaalf zintuigen, ontdekte in het werk van Rembrandt en andere grote meesters een aantal verborgen compositorische elementen, zoals cirkels, driehoeken (bijvoorbeeld de gulden driehoek), lijnen en verhoudingen (de gulden snede). Het bijzondere is dat deze elementen in veel gevallen in een samenhang zijn geplaatst die de inhoud van de afgebeelde voorstelling benadrukt en verdiept.

Na een inleiding over de verschillende compositorische elementen bespreekt de auteur een aantal kunstwerken, waaronder 18 van Rembrandt (o.a. De Staalmeesters, De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, Storm op het meer). Ook enkele werken van Van Gogh, Fra Angelico, Rafael en Matthias Grünewald (het Isenheimer Altaar) komen aan bod.

De werken worden verschillende malen afgebeeld waarbij de compositorische elementen worden getoond en in samenhang gebracht met de inhoud van het werk.
Zo toont Albert Soesman hoe de grote meesters vorm en inhoud tot een hogere eenheid weten te brengen.
Met tientallen kleurenafbeeldingen en ruim 100 afbeeldingen in zwartwit.

[info van de uitgever]

ISBN 9789073310254

10,00