De moed om te overleven

De moed om te overleven

Jacques Lusseyran in Buchenwald

In de zomer van 1943 wordt de blinde Jacques Lusseyran, die lid is van het Franse verzet, gearresteerd. In 1944 wordt hij overgebracht naar concentratiekamp Buchenwald. In deze studie naar deze bijzondere mens vertelt Peter Selg over Lusseyrans belevenissen in Buchenwald. In de onmenselijke omstandigheden die daar heersten, wist hij in zichzelf een diepe innerlijke bron van menselijkheid aan te spreken - een kracht die hij, zoals hij later in de grote zaal van het Goetheanum zou uitspreken, dankte aan het werk van Rudolf Steiner.
(paperback, 98p)

Jacques Lusseyran (o.a. auteur van Het teruggevonden licht) raakte als schoolkind na een ongeluk op zevenjarige leeftijd blind. In de jaren daarop ontwikkelde hij een wijze van waarnemen en een bewustzijn die hem in staat stelden om volledig aan het leven deel te nemen.
Als student was hij actief in het Franse verzet tegen de nazi's. In de zomer van 1943 werd hij gearresteerd en in 1944 belandde hij in concentratiekamp Buchenwald.

Zijn verblijf in Buchenwald is het hoofdthema van deze studie van Peter Selg. Aan de hand van historische documenten, teksten en mondelinge getuigenissen schetst deze een beeld van de bijzondere belevenissen van Lusseyran en van de innerlijke kracht die hem 'de moed om te overleven' schonk.

Daarmee ontstaat een indrukwekkend beeld over de essentie van het mens-zijn.

info van de uitgever
[Nearchus | Adventum, 2025]

ISBN 9789083529301

15,00