Eigen-wijze vrouwen

[8 december 2020] Verschenen: een flink bewerkte nieuwe editie van een van onze ‘stille sellers’. Een belangrijke titel voor vrouwen die hun bevalling in eigen regie willen houden.


Wendy Schouten

Bevallen op eigen kracht

Tien jaar geleden durfden uitgevers het boek Bevallen Op Eigen Kracht niet uit te geven. Want de auteur was ‘zo maar een moeder van vier kinderen’ en geen arts of verloskundige. Daarmee had zij geen recht van spreken. Paternalisme viert nog altijd hoogtij in geboortezorg. Eigen-wijze vrouwen die zelf bepalen hoe zij bevallen worden vaak lastig gevonden door gynaecologen en verloskundigen.

Wendy Schouten is zo’n eigen-wijze vrouw. Met haar boek breekt zij een lans voor de natuurlijke professionaliteit en eigen kracht van vrouwen tijdens de zwangerschap en bij het bevallen. De geboortezorg heeft deze wezenlijke factor gek genoeg tweehonderd jaar verwaarloosd terwijl daar juíst de grootste stappen voorwaarts mee behaald kunnen worden. Zowel in veiligheid als in beval-comfort.

‘Als je weet wat je zelf kunt doen om het natuurlijke proces van bevallen te ondersteunen, kan je kind makkelijker, sneller, veiliger en met minder weerstand c.q. pijn geboren worden. Zo kan een bevalling een unieke en rijke ervaring worden waar je de rest van je leven met een goed gevoel op terugkijkt. Het belangrijkste is dat je gebruik kunt maken van je eigen kracht en een sfeer creëert waarin vertrouwen en genieten centraal staan.’

KLIK HIER voor meer info

Stoute jongens

Vechten1953_1173684a[8 oktober 2013] Leuk, schrijvers met een goede pen én een onbevangen blik. Wendy Schouten, auteur van Bevallen op eigen kracht, publiceerde weer in het NRC, nu over ‘stoute jongens’.

Het onderwijs onderdrukt en kleineert jongens door hun spierkracht, agressie en moed te negeren en onderdrukken. Frustrerend, zowel voor de jongens in kwestie als voor de docenten. Jongens zijn niet stout maar stoutmoedig. Het onderwijs kan nog wat leren van het voetbal.

Lees hier het hele artikel

Eigen kracht

IMG_5225[21/7/13] Wonderlijk! Vrouwen bevallen al eeuwen, al duizenden jaren, al… zo lang er mensen zijn – en sinds nog maar heel recent schijnt het alsmaar dringender te zijn dat bevallingen plaats vinden in het ziekenhuis. Daarmee wordt de vrouw de kans ontnomen om haar bevalling op eigen kracht en in eigen regie te laten gebeuren.

In juni 2012 publiceerden we Bevallen op eigen kracht. Wat je zelf kunt doen om veilig en ongecompliceerd te bevallen van Wendy Schouten. Met ervaringen, inzichten en oefeningen geeft ze met haar boek vrouwen een steun in de rug om hun bevalling zelf vorm te geven. Wendy Schouten is zelf moeder van vier kinderen en weet waar ze het over heeft.

In de afgelopen weken is de discussie over thuisbevallen weer opgelaaid en heeft Wendy zich ook in het gesprek gemeld. Ze schreef een artikel dat op 15 juli jl. in de NRC verscheen en dat ook op haar blogspot te lezen is.

Meer info of bestellen »

Recente berichten

Sociale netwerken