Mantel der liefde

noli-me-tangere[16/6/2015] “Sommige dingen mogen niet met de mantel der liefde worden toegedekt.”

 John Roex maakt met nauwkeurig en scherp onderzoek korte metten met de romantische ideeën van Danielle van Dijk zoals zij optekende in haar boek Maria Magdalena, vrouw naast Jezus. Door alle beweringen en aannames van de schrijfster te toetsen aan wat ons door Rudolf Steiner is gegeven in zijn talrijke lezingen over de vier evangeliën, laat Roex geen spaander heel van het tot nog toe zo populaire boek.

Zo begint een bespreking die Kasper Heineke schreef over “Houd me niet vast” – Rudolf Steiner over Maria Magdalena van John Roex, eind 2014 als uitgave van Adventum verschenen. Een boek waarvan je zou denken dat het tot een leerrijke uiteenzetting zou kunnen leiden over de vraag naar de rol en betekenis van Maria Magdalena; een vraag waarover zeer uiteenlopende visies bestaan. Kunnen al die visies los van elkaar bestaan? Dat is, voor wie zich in de verschillen verdiept, een merkwaardige zaak. Soms is het gewoon zo dat het het een óf het ander is – van allebei wat, dat kan dan niet.

Fijn dat Kasper Heineke het inhoudelijk gesprek in zijn bespreking aangaat.
Zijn bespreking leest u hier

Een nieuwe verschijning…

[20/11/2014] En dat andere vrachtwagentje dan? Dat bracht een andere nieuwe uitgave. Het is een ‘ernstig’ boek.

6004387270Was Jezus getrouwd met Maria Magdalena en hadden zij samen kinderen? Dat is volgens sommige auteurs het geval. Eén van hen, Danielle van Dijk, zegt zich daarbij op Rudolf Steiner te baseren. In Houd mij niet vast houdt John Roex de beweringen van Danielle van Dijk tegen het licht en laat hij zien hoe Rudolf Steiner over Maria Magdalena en haar verbinding met Jezus tot heel andere conclusies kwam.

We zijn benieuwd naar hoe dit boek ontvangen gaat worden. Het ernstige van het boek zit hem er namelijk in dat het over grote, ernstige vragen gaat. Uiteindelijk gaat het om de vraag naar het ware wezen van Christus. En dat is, wat ons betreft, een vraagstuk dat alleen in ernst onderzocht en besproken kan worden. Het ‘ware wezen van Christus’, dat is niets waarover je naar willekeur het een of het ander kunt denken of beweren. Alles dat we daarover onderzoeken en kenbaar willen maken dient weloverwogen onderzocht, doordacht en geformuleerd te zijn.

Daarom heeft de auteur zich ingespannen om, naast de visie van Danielle van Dijk, bloot te leggen wat de visie van Rudolf Steiner over Maria Magdalena en haar verbinding met de Christus was.

John Roex
“Houd me niet vast’- Rudolf Steiner over Maria Magdalena
paperback, 114 pagina’s, € 14,50

In onze webwinkel geldt tot en met 24 november een aanbieding: wanneer u deze titel bestelt, betaalt u (voor uw gehele bestelling) geen portokosten.

Rudolf Steiner over Maria Magdalena

noli-me-tangere[10/11/2014] In 2012 verscheen bij uitgeverij Christofoor Maria Magdalena – vrouw naast Jezus waarin Danielle van Dijk betoogt dat Jezus en Maria Magdalena getrouwd waren en samen kinderen zouden hebben gehad. Dat zij Rudolf Steiner als inspiratiebron noemt, maakte John Roex nieuwsgierig. Was Jezus getrouwd en was hij vader van twee kinderen? Wanneer sprak Rudolf Steiner daarover?

John Roex vroeg zich af of de visie en de argumentatie van Danielle van Dijk op inzichten van Rudolf Steiner berusten.
Het resultaat van zijn zoektocht verschijnt volgende week: “Houd me niet vast” – Rudolf Steiner over Maria Magdalena. Roex laat zien hoe de visie van Danielle van Dijk weinig onderbouwing vindt in Rudolf Steiners werk. Daarmee wordt de lezer uitgenodigd mee te worstelen in een worsteling waarin het uiteindelijk gaat om inzicht in de essentie van het Christendom.

Deze uitgave verschijnt onder ons imprint Adventum.
(afbeelding: Noli me tangere van Fra Angelico)

Recente berichten

Sociale netwerken