[26 januari 2020] Een mooie start: onze eerste nieuwe titel van 2020 is verschenen. Een mooie gebonden uitgave waarin – het is feitelijk een ‘wereldprimeur’ – het onderzoek dat Felix Goll, in samenspraak met Julius Hebing, decennialang deed, in één uitgave is verzameld en aangevuld met kleurenafbeeldingen.

Goll baseerde zich op het onderzoek naar de wereld van de kleuren door Johann Wolfgang von Goethe en Rudolf Steiner. Hij experimenteerde en kwam, in een voortdurende samenspraak met zijn collega-schilder Julius Hebing, tot een uitbreiding van het werk van Goethe en Steiner in de vorm van de twaalfledige kleurencirkel.

De gedachten die in deze uitgave zijn verwoord, zijn al door vele kunstenaars doorleefd. Zij werden zichtbaar in het individuele kunstenaarschap van bijvoorbeeld Gerard Wendland, Beppe Assenza, Benno Sloots, Frederiek Nelissen en Lily Keijzer, die de twaalfledige kleurencirkel als de ‘Kosmische Kleurencirkel’ heeft geïntroduceerd. Zij heeft er ook voor gezorgd dat dit werk nu in het Nederlands beschikbaar is.

Goll bracht ook een nieuwe manier van kijken naar de moderne schilderkunst. Zijn inzichten kunnen de kunstenaar bewust maken van zijn processen en bijdragen aan zijn sociale betrokkenheid, zoals ook Joseph Beuys die nastreefde.

Felix Goll
Wegen naar kleur

Hardcover, genaaid, 165p.
ISBN 9789492326423
€ 25,00

De uitgave verscheen onder ons imprint Kolisko, waarin we uitgaven verzorgen aan de hand waarvan professionals die op basis van de antroposofie werken, hun vak kunnen verdiepen.

KLIK HIER om deze uitgave te bekijken in onze webwinkel